Marki

Muscle Clinic All Stars Dr. Wolz Noble Pharma Orthomol Power Bar Rehabmedic Deep Blue Health Ironmaxx Bioxsine

News

09.07.2015

Witamina K

Witamina K

Dominik Fedorczyk
Product Manager w firmie Muscle Clinic

Naturalnym źródłem tej witaminy są m.in. szpinak, bazylia, rzeżucha, jarmuż, botwinka, awokado, kiwi, śliwki suszone.

Referencyjna Wartość Spożycia (RWS) witaminy K dla przeciętnej, zdrowej osoby dorosłej to 75 μg (100%). Dla porównania:

- 100 g szpinaku zawiera 482 μg witaminy K;

- 100 g rzeżuchy zawiera 541 μg witaminy K;

- 100 g jarmużu zawiera 705 μg witaminy K;

- 100 g awokado zawiera 21 μg witaminy K;

- 100 g kiwi zawiera 40,3 μg witaminy K;

- 100 g śliwek suszonych zawiera 59,5 μg witaminy K.

Ogólnie, ilość witaminy K jest kilkanaście lub nawet kilkaset razy wyższa w wybranych warzywach zielonych niż w owocach w odniesieniu do tej samej gramatury. Szpinak, rzeżucha i jarmuż są doskonałą bazą do przygotowania pysznych i zdrowych sałatek, koktajli oraz dań.      

Należy zwrócić uwagę na fakt, że w niektórych stanach chorobowych zapotrzebowanie na tę witaminę może być wyższe. Aby trafnie je ocenić w takiej sytuacji- zalecana jest konsultacja z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem.

Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego- jeśli jest ona przyjmowana dodatkowo, w postaci preparatów- dobrze jest zadbać o minimalną przynajmniej ilość tłuszczów w posiłku, po którym lub w trakcie którego zostanie ona przyjęta.

Witamina K odgrywa w organizmie człowieka dwie zasadnicze role:

- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi;

- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Jest ona niezbędna do produkcji w wątrobie protrombiny (tzw. czynnika II)- najistotniejszego związku w procesie krzepnięcia krwi. Od obecności witaminy K zależna jest także synteza innych czynników krzepnięcia krwi (VII, IX i X). Przy niewystarczającej ilości protrombiny lub któregoś z wymienionych czynników dochodzi do spowolnienia krzepnięcia krwi, czego następstwem mogą być obfite krwawienia pojawiające się nawet przy niewielkich skaleczeniach.

Jak dotąd- nie dowiedziono, by nadmiar witaminy K był toksyczny dla organizmu człowieka. Jednym z objawów zewnętrznych przedawkowania witaminy K jest pocenie się i uczucie gorąca.

Podstawowy podział i klasyfikacja witaminy K odnosi się do miejsca występowania, sposobu syntezy i samej budowy chemicznej, czyli obecności np. charakterystycznej grupy funkcyjnej. Witamina K1 ( filochinon, fitomenadion, fitonation) występuje w warzywach, owocach i produktach pochodzenia zwierzęcego; witamina K2 jest wytwarzana przez bakterie jelitowe, natomiast trzecia postać, tj. witamina K3 jest produktem syntezy chemicznej. Warto tutaj zaznaczyć, że w produktach marki Orthomol witamina K występuje pod postacią filochinonu czyli witaminy K1.

 

Źródło:

1. Rozporządzenie UE 1167/2011.

2. www.ndb.nal.usda.gov

3. J. Bradley, M. Gurnell, D. Wood, Clinical Medicine 7th Edition, Wiley-Blackwell, 2012.